armurabody.com

Intermittent fasting – Postul intermitent te ajuta sa slabesti fara dieta

 In Official Blog

Intermittent Fasting sau postul intermitent nu este o cura de slabire, desi majoritatea persoanelor o recunosc sub denumire de dieta fasting sau regim fasting. Intermittent fasting este in fapt o abordare de partajare a meselor. Cum incepi postul intermitent?

Postul Intermitent este o abordare foarte inteligenta si poate sa iti aduca diverse beneficii. Pentru inceput, este necesar sa iti faci o autoevaluare a stilului de viata si a intervalului in care ai cel mai mare consum caloric/ ora. 

CARE SUNT PRIMII PASI IN POSTUL INTERMITENT?

Am folosit postul intermitent ca abordare de partajare a meselor de mai bine de 4-5 ani devenind azi un stil de viata. Atat in pregatirea pentru Campionatul National de culturism si fitness cat si in momentul in care doream sa pastrez o greutate constanta.

Primul pas in intermittent fasting consta in a evalua frecventa meselor pe parcursul unei saptamani. O sa observi ca incepand de la prima masa si pana la ultima masa exista un interval de 15-16 ore. In acest interval stomacul poate procesa mai multa mancare deoarece nu urmarim un interval optim.

Exista foarte multe ferestre in care poti tine acest intermittent fasting, cel mai cunoscut si ales fiind postul intermittent 16 8. In fapt, aceasta dieta fasting consta in impartirea celor 24h dintr-o zi in 2 ferestre: una in care sa mananci si una in care sa nu mananci deloc, band doar apa. Cu cat fereastra in care nu mananci e mai mare, cu atat rezultatele sunt mai bune.

In viata fiecarui om exista un bioritm si in care avem nevoie de energie si de odihna. Astfel identificam ora de trezire (aproximativa) si o ora de somnolenta(stare de somn care sa nu fie afectata de dispozitive luminoase).

CUM ITI ALEGI FEREASTA DE ALIMENTARE?

Daca stilul tau de viata si nivelul tau de activitate iti permite sa ai aceasta abordare nutritionala poti sa incepi. Scopul acestei abordari este de a reduce fereasta de alimentare de la 16 ore la un interval de 10 – 8 ore pe zi.

Personal, am reusit sa mentin fereasta de 8 ore, uneori reducand chiar pana la 6 ore. In cazul unui om care are un consum energetic constant si desfasoara o activitate solicitanta toata ziua (exemplu: munca fizica intensa) nu este recomandata o astfel de activitate deoarece corpul sau are un consum caloric crescut.

INTERMITTENT FASTING PENTRU SEDENTARI

In functie de activitatea noastra in viata de zi cu zi, este important sa facem aceasta partajare in postul intermittent astfel incat sa nu ne faca rau. Daca esti sedentar, inainte de inceperea fastingului, tine cont de urmatoarele:

  • Fa-ti o evaluare a stilului tau de viata .
  • Gaseste fereasta optima de 10-8h in care sa te alimentezi.
  • Profita de aceste mese sa fie cat mai sanatoase si sa iti ofere toti nutrientii necesari.
  • In afara ferestrei de alimentare, asigura-te ca te hidratezi corespunzator (a se evita alte surse de lichide in afara de apa si ceai neindulcit).

Postul intermitent se adreseaza oamenilor care au o disciplina alimentara. Organismul se adapteaza fantastic avand o setare a ceasului biologic incat reglezi tranzitul. Starea de foame o sa intervina in mod normal mai devreme pentru cei care obisnuiau sa consume mic dejun. Dupa o anumita perioada starea de infometare o sa apara fix in apropierea intervalului dorit. Tine mine ca e necesar sa ne hranim pentru nutrientii necesari corpului si nu sa mancam datorita poftei.

Incepe cu pasi mici in intermittent fasting si treptat, redu fereastra orelor in care mananci. Cu timpul, o sa tranformi acest obicei intr-un stil de viata.

Recommended Posts

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0
dieta sanatoasa vegetarian nutritionist educatie nutritionala alin diaconu bucuresti romania cum slabesc slabire calorii vegetale Obtine apel Gratuit